Koliki bi postotak mojih kalorija trebao biti ugljikohidrati?
Istina je da za kompoziciju tijela i mršavljenje nije toliko važno. Ako se izjednače ukupne
kalorije, promjene u tjelesnoj težini i sastavu tijela bit će prilično jednake bez obzira na vaš
odabir postotka unosa masti/ugljikohidrata, ukoliko je unos proteina i vlakana jednak.
studija Sacksa i sur. uspoređivala je različite raspodjele makronutrijenata na mršavljenje
tijekom dvije godine. Proteini: 25% naspram 15% ukupnog dnevnog energetskog unosa.
Ugljikohidrati: 65% naspram 35% ukupnog dnevnog energetskog unosa. Masti: 40% naspram
20% ukupnog dnevnog energetskog unosa.
Sudionici su pohađali redovite edukativne sesije na kojima su učili o prehrani. Nakon
intervencije, svi su sudionici izvijestili o sličnim kalorijskim unosima neovisno o njihovoj
propisanoj prehrani.
Ovo znači da su različite distribucije makronutrijenata dovele su do sličnog smanjenja unosa
hrane, što znači da ne postoje jedinstvene prednosti različitih distribucija makronutrijenata
na energetski unos pojedinaca.
Nadalje, gubitak težine bio je ekvivalentan u različitim distribucijama, što pokazuje da je za
mršavljenje najvažniji ukupni unos kalorija, a ne specifični makronutrijenti. Zanimljivo je da je
jedini makronutrijent koji je pokazao neku korist kada se konzumira u većim količinama bio
protein, iako nije statistički značajan.
To ima smisla jer se pokazalo da proteini u prehrani s visokim udjelom proteina poboljšavaju
sitost, smanjuju unos hrane i imaju veći termički učinak hrane. Općenito, poruka je
jednostavna. “Najbolja” distribucija makronutrijenata za vas bit će ona koja odgovara vašem
načinu života i koju je lako slijediti.
Pridržavanje prehrani je najvažniji čimbenik, pa za vas ovo može biti dijeta s niskim udjelom
ugljikohidrata, ali za nekoga drugog može biti dijeta s niskim udjelom masti. Svačije
preferencije su različite, stoga NE guramo vlastitu pristranost prema specifičnim
makronutrijentima (masti ili ugljikohidrati) drugima. Sve dok konzumirate adekvatnu količinu
proteina, unos ugljikohidrata i masti trebao bi biti prilagođen vašim osobnim prehrambenim
preferencijama.